Python in Minecraft  

De belangrijke map mcpipyHeb je de stappen van de Voorbereiding al doorlopen? Dan gaan we er nu voor zorgen dat we in de map mcpipy kunnen. Dit is een belangrijk map, omdat hier alle Python-bestanden in staan voor Minecraft. Ook gaan we testen of alles werkt door een Python-bestand uit te voeren in MinecraftVoordat we verder gaan, zou je dit moeten kunnen:
Kies jouw besturingssysteem:


De volgende stappen worden doorlopen:
Stap 1: De map mcpipy vinden

We gaan opzoek naar de map mcpipy. Het is een belanrijke map, want hierin staan de Python-bestanden die Minecraft kan uitvoeren. Ook moeten we onze eigen Python-bestanden hierin opslaan.Open Windows Verkenner door op het gele mapje te klikken (meestal kan je dit links-onder in je beeldscherm vinden).


In de balk type je %appdata% en druk op enter


Dubbeklklik op .minecraft om de inhoud van die map te zien.


Sleep de map mcpipy naar je Bureaublad en houdt Alt ingedrukt om er een Snelkoppeling van te maken.

(ik gebruik een Engelse versie van Windwos, daarom zie je Engelse woorden)Je kan nu de map mcpipy openen vanaf je Bureaublad door te dubbelklikken op mcpipy - Snelkoppeling. In deze map staan alle Python-bestanden die Minecraft kan uitvoeren.


In de map mcpipy staat ook het Python-bestand met de naam donut.py. Dit Python-bestand gaan we uitvoeren in Minecraft.Stap 2: Python-code uitvoeren

Start Minecraft op, maar ga niet meteen spelen. We moeten er namelijk voor zorgen dat Minecraft wordt opgestart met Forge. Forge zorgt ervoor dat we mods kunnen gebruiken en dat we Python-code kunnen uitvoeren.Start Minecraft met Forge. Klik op het kleine groene vlakje (naast de grote groene knop) en kies voor Forge (zie rode kaders).


Selecteer Forge en klik vervolgens op de grote groene knop met SPELEN.


Je ziet nu een vreemd laadscherm, waarbij allemaal extra dingen worden geladen.


Als alles goed is gegaan zie je het onderstaande scherm (de knop met Mods is nieuw).
Klik op Alleen spelen.


Het kan zijn dat jij hier al jouw werelden ziet. Om de installatie te testen maken we een nieuwe wereld aan.
Klik op Nieuwe wereld creëren.


Geef je nieuwe wereld een naam.
Kies voor Spelmodus: Creatief.
Klik op Meer wereldinstellingen....


Om de test duidelijk te zien maken we een hele platte werled.
Kies voor Wereldtype: Supervlak


Klik vervolgens links-onder op de knop Nieuwe wereld creëren.


Je ziet nu een hele saaie platte wereld. Ongeveer zoals hieronder.


Om te testen of we Python kunnen uitvoeren in Minecraft geven we de volgende opdracht in Minecraft.Druk op de toets / en type:

/py donut

en druk op enter


Als het goed is zie je nu een enorme donut van glas die gevuld is met water!


Wat gebeurt hier precies?! Met de tekst /py gaf je Minecraft de opdracht om een Python script uit te voeren. Dit script heeft de naam donut.py. In dat script staat dat er een hele grote donut gemaakt moet worden.

Hierom is het belangrijk dat het bestand donut.py in de map mcpipy staat. Anders had Minecraft het bestand niet kunnen vinden. We gaan dus straks ook onze eigen Python-bestanden opslaan in de map mcpipy.Stap 3: Minecraft tips

Hier zijn wat tips die het een stuk makkelijker maken om Python-code te testen in Minecraft.💡    Maak het dag (omdat je niks ziet in het donker)
Druk op de toets / en type:

/time set 0

en druk op enter


💡    Vliegen

Druk tweemaal snel op Springen (spatie)

Omhoog: Springen (spatie)

Omlaag: Sluipen (linker shift)Vliegen is wel zo handig.


Je kan nu bovenin het scherm het menu open en door gaan met het volgende hoofdstuk. In dat hoofdstuk gaan onze eerste eigen code uitvoeren! Klik rechtsboven op